Протягом усього травня тривала кропітка організаційна робота щодо забезпечення відновлення змагань в українському футболі, яка дала можливість рестарту чемпіонату України наприкінці місяця.

1 травня. Стартувало навчання за програмою «D-диплом УАФ», яке проводиться Інститутом футболу УАФ та НУФВСУ спільно з Українською асоціацією футболу. Заняття відбуваються дистанційно з використанням сучасних засобів зв’язку.

Регіональні асоціації делегували в якості кандидатів на проходження курсу своїх представників, які потім пройшли відповідну співбесіду. Навчання проводиться на безкоштовній основі.

5 травня. Відбулася робоча відеоконференція щодо ситуації з COVID-19 та питання відновлення спортивних змагань у країні після завершення карантину. У роботі конференції, яка пройшла під головуванням міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта, узяв участь президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко та керівники федерацій інших видів спорту.

Учасники відеоконференції поділилися з колегами з інших спортивних асоціацій актуальними проблемами, з якими зіткнулися спортивні спільноти з початком карантину, роздумами про можливі шляхи їхнього подолання та варіантами поступового зняття обмежень для відновлення повноцінного спортивного життя в нашій державі.

Зокрема, Андрій Павелко запропонував усім спортивним асоціаціям розробити власні протоколи поступового відновлення змагань, у тому числі з урахуванням досвіду інших країн, та подати відповідні пропозиції на розгляд та затвердження Міністерству охорони здоров’я України. «Усі ми зараз також несемо відповідальність за здоров’я та життя українських спортсменів, тому надзвичайно важливо провести ґрунтовну спільну роботу з розробки оптимальних протоколів поступового виходу з карантину, які будуть узгоджені з профільним міністерством з урахуванням усіх можливих ризиків», — зазначив президент УАФ.

5 травня. У Будинку футболу відбулося засідання робочої групи щодо можливого продовження або зупинки чемпіонату України у змаганнях ДЮФЛ у зв’язку із ситуацією з поширенням COVID-19. Дитячо-юнацька футбольна ліга запропонувала не поновлювати турнір.

7 травня. Відбулася робоча нарада під головуванням перших віце-президентів Української асоціації футболу Олега Протасова й Вадима Костюченка щодо розробки протоколу поетапного виходу клубів із карантину. Учасники зібрання обговорили різні аспекти й варіанти відновлення тренувального процесу в клубах та обов’язкові вимоги, які потрібно буде виконувати футболістам, тренерам, адміністраторам і співробітникам ФК.

11 травня. Кіберфутбольна збірна України зустрілася в товариському поєдинку з однією з найсильніших команд Європи — Нідерландами, які вийшли до фінальної частини eEURO-2020 із максимальним результатом — 10 перемог у 10-ти іграх. За підсумками чотирьох матчів було зафіксовано нічию — 2:2. Поступаючись — 0:2, наші хлопці зуміли відігратися.

12 травня. Відбулася відеозустріч керівництва Асоціації футзалу України з президентами клубів-учасників другого етапу розіграшу чемпіонату України серед команд Favbet Екстра-ліги сезону-2019/2020. Учасники одноголосно висловилися за завершення сезону-2019/2020.

12 травня. Клуби Української Прем’єр-ліги отримали можливість розпочати командні тренування після того, як Кабінет Міністрів України оголосив про перший етап послаблення карантинних заходів, пов’язаних із пандемією COVID-19.

13 травня. Представники Української асоціації футболу, футболісти й тренери вшанували світлу пам’ять Валерія Лобановського, який пішов із життя цього дня 18 років тому. Президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко та керманич збірної України U-20, чемпіона світу-2019, Олександр Петраков поклали квіти до могили Валерія Лобановського.

«Час біжить дуже швидко, одного з найталановитіших футбольних наставників світу немає з нами вже 18 років. Але у футбольної легенди України було так багато учнів, шанувальників і послідовників, які зараз грають, тренують або допомагають розвивати футбол, що часто здається, ніби й сам Валерій Васильович десь поруч… Він назавжди в наших серцях. Пам’ятаємо й пишаємося Героєм України!» — відзначив під час відвідин меморіалу Лобановського на Байковому кладовищі Андрій Павелко.

Також пам’ять одного з найвидатніших тренерів світу вшанували перші віце-президенти УАФ Вадим Костюченко та Олег Протасов, тренер юнацької збірної України U-16 Сергій Нагорняк і капітан збірної України серед ветеранів Владислав Ващук, які відвідали могилу Валерія Васильовича на Байковому кладовищі та поклали квіти до пам’ятника Метру поблизу стадіону ФК «Динамо» (Київ).

«Валерій Васильович залишив величезну футбольну спадщину для України й усього світу. Закономірно, що сьогодні напрацювання великого Лобановського можна побачити у грі й організації тренувального процесу багатьох видатних тренерів у різних країнах. Лобановський залишається в наших серцях, а його геній назавжди залишиться невід’ємною частиною футболу України і світу», — зазначив Вадим Костюченко.

13 травня. Під час відеозустрічі керівництва Асоціації футзалу України з представниками учасників другого етапу вищої ліги жіночого чемпіонату України було ухвалено рішення завершити сезон-2019/2020.

13 травня. Збірна України з кіберфутболу стартувала на турнірі #StayHome European Nations Cup з упевненої перемоги над командою Азербайджану (6:2)

15 травня. У режимі онлайн відбулася робоча нарада за участі президента Української асоціації футболу Андрія Павелка, першого віце-президента УАФ Олега Протасова та керівників обласних асоціацій. Учасники обговорили низку робочих питань, які стосувалися першого етапу послаблення карантину, вірогідних варіантів відновлення змагань і роботи футбольної спільноти в регіонах в умовах карантину.

«Важливо, що, попри всі обмеження, футбольна спільнота зберігає позитивний настрій, продовжує активну роботу й має багато планів на майбутнє. Дякую всім регіональним асоціаціям за те, що й надалі надаєте допомогу нашим ветеранам і лікарям, які другий місяць поспіль протистоять пандемії. Усі ми, як і мільйони вболівальників України, надзвичайно скучили за футболом. Як і раніше, підтримуємо тісну комунікацію з Офісом Президента України, урядом у цілому та МОЗ зокрема і з нетерпінням чекаємо наступного етапу пом’якшення карантину, який дозволить відновити футбольні змагання», — відзначив за підсумками наради Андрій Павелко.

19 травня. Відділ жіночого футболу УАФ повідомив, що поєдинки розіграшу Кубка України з футболу серед жіночих команд сезону-2019/2020, що залишилися, перенесено на осінню частину 2020 року з умовою подальшого моніторингу ситуації в Україні. У турнірі залишилося провести вирішальні стадії, починаючи з 1/4 фіналу.

19 травня. Збірна України з кіберфутболу провела товариський матч в дисципліні PES з однією із кращих команд Європи — Німеччиною. Два з індивідуальних поєдинків завершилися на користь наших суперників, один приніс нічию, а в одному переміг український гравець. Загальний рахунок — 2:1 на користь Німеччини.

20 травня. Другий поєдинок збірної України з кіберфутболу в межах онлайн-змагань #StayHome European Nations Cup в дисципліні PES приніс їй важку перемогу над Грузією — 2:1.

Також Виконком УАФ на вимогу УЄФА затвердив перелік міст та стадіонів, на яких планується проведення домашніх матчів національної збірної України на період 2020—2022 років, зокрема, поєдинків Ліги націй УЄФА, міжнародних товариських матчів та кваліфікаційних матчів чемпіонату світу. У переліку — вісім українських міст: Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро, Запоріжжя, Полтава та Ужгород.

22 травня. Відбулося засідання Виконавчого комітету Асоціації футзалу України, на якому було прийнято рішення зупинити подальше проведення чемпіонату України з футзалу серед клубів Екстра-ліги сезону-2019/2020 та вважати його завершеним.

Підсумковим визначено розподіл місць у турнірній таблиці за підсумками зіграного регулярного чемпіонату (першого етапу). Отже, МФК «Продексім» (Херсон) визнано переможцем чемпіонату та делеговано для участі в Лізі чемпіонів УЄФА з футзалу сезону-2020/2021.

25 травня. Збірна України з кіберфутболу в дисципліні FIFA 20 провела товариський матч із командою Фінляндії та поступилася — 4:7 за набраними очками.

26 травня. Виконавчий комітет УАФ прийняв рішення про поновлення футбольного сезону в Україні. Враховуючи позицію Міністерства охорони здоров’я України, погоджено проведення матчів Української Прем’єр-ліги та Кубку України із загальною кількістю учасників до 200 осіб, за умови дотримання відповідних рекомендацій державних органів. Дозволено й поновлення змагань обласного, районного та міського рівня, в яких беруть участь не більше ніж 50 осіб.

Також Виконком Української асоціації футболу визначив дату та місце проведення фіналу Кубку України-2019/2020, який відбудеться 8 липня 2020 року у Львові на стадіоні «Арена Львів».

Крім того, було затверджено рішення Загальних зборів учасників УПЛ щодо дострокового завершення без визначення переможців чемпіонатів U-21 та U-19 УПЛ поточного сезону з дати їхнього припинення (18.03.2020).

26 травня. Стали відомі оновлені дати матчів у групах відбору чемпіонату Європи серед національних жіночих збірних. Відповідно із затвердженим УЄФА новим розкладом, 18 вересня збірна України проведе виїзний поєдинок із командою Чорногорії, а вже 22-го прийматиме збірну Греції. У жовтні на синьо-жовтих очікують також два матчі — домашній з Ірландією (23-го) та гостьовий із Грецією (27-го). Завершуватимуть груповий етап відбору ЧЄ українки зустріччю в рідних стінах із чорногорками (1 грудня).

27 травня. Збірна України з кіберфутболу в дисципліні PES провела третій матч онлайн-змагань #StayHome European Nations Cup, в якому з рахунком 0:2 поступилася команді Сербії — віце-чемпіону eEuro-2020. Незважаючи на поразку, синьо-жовті за підсумками групової стадії вийшли до 1/4 фіналу турніру.

«Вдячний усім обласним асоціаціям та їхньому керівництву за відповідальне ставлення до дотримання вимог карантину та активну участь у підтримці медиків і ветеранів футболу, яким у цей складний час така допомога була необхідна в першу чергу. Щиро радію й вітаю вас із поверненням футболу в наше життя», — зазначив Андрій Павелко.

29 травня. Черговими важливими рішеннями Виконкому УАФ, який знову працював із використанням засобів зв’язку, стало затвердження Тернополя в якості міста-господаря фіналу Кубку України-2020/2021 та ухвалення тимчасових змін до Регламенту УПЛ, пов’язаних, зокрема, із циркуляром ІФАБ та дією карантинних обмежень.

30-31 травня. Відбулися перші матчі української Прем’єр-ліги після перерви, викликаної епідемією COVID-19.

Також протягом усього місяця Українська асоціація футболу та регіональні асоціації продовжували реалізацію ініціативи щодо допомоги в боротьбі з поширенням коронавірусу. Підтримка надавалася ветеранам футболу, медикамвійськовим та іншим категоріям громадян, які потребували допомоги.

1